top of page

פרקטיקת הפתיחה

כדי שהפתיחה שלנו תהיה מוצלחת היא צריכה להיות רלוונטית.

ההתמקמות הראשונית תעזור לנו בפרשנות הקלפים וגם תיצור מגע ראשוני עם הנקרא. פתיחת מרחב אינטימי של שיחה המאפשר לחשוף להיחשף, לפתוח ולהיפתח.

תוך כדי ערבוב הקלפים, הקורא יברר האם יש איזה נושא שמעסיק את בן השיח כרגע, שאלה היושבת על ליבו, מצב עניינים לא פתור שהוא מעוניין לפתוח בעזרת הקלפים (אנו ממליצים לא להסתבך יותר מדי עם בחירת השאלה ולאפשר לאינטואיציה הראשונית של המתייעץ להציף את הנושא) הנושא יכול להיות כל דבר בתנאי שיוצג בכנות.

יש ערך בלנסות לנסח את הנושא כשאלה- על מנת לדייק את ההתמקמות, אבל זו לא חובה. אנו ממליצים לאפשר לבן השיח לבחור את האופן ומידת החשיפה הנכונה והנוחה עבורו, ולהציע בקווים כללים את תחום השאלה, או לספר את הרקע לדברים ולפרט על הדילמה הניצבת בפניו. מומלץ להזהר מהנטייה להיסחף בסיפור הרקע, ולהתמקד בלהבין אלה עקרונות עומדים מאחורי הסיפור, ללא פרשנות יתרה. להשאיר לקלפים לפתח את השיחה, כמו גם להבהיר שהקלפים אינם באים להגיד לנו מה לעשות, אלה לפתוח את הנושא באופן היאפשר לנו בהמשך תובנות היעזרו לנו להחליט כיצד לפעול.

שלב ראשון: השאלה

asa.jpg

ישנם סוגים שונים של פתיחות, לכל קלף יש משמעות בהתאם למיקומו בפתיחה, דבר שיאפשר לנו לבנות תמונת מצב מורכבת שתלך ותתפענח ככל שהפתיחה תתקדם.

אנו נתחיל בפתיחת "יהלום":

לאחר עירבוב הקלפים והשאלה, נפרוס אותם למניפה ונבקש מבן השיח לבחור ארבעה קלפים ונציג בפניו מה מיצג כל קלף אותו הוא הולך לבחור בתוך מבנה הפתיחה.

הקלף הראשון שיבחר הוא קלף ה"נושא", מיצג את השאלה ויהווה את מרכז התוכן אליו הפתיחה כולה תתיחס.

הקלף השני שיבחר הוא קלף ה"תומך", מה מחזק אותנו ביחס לנושא השאלה? (אספקטים חיוביים).

הקלף השלישי יהיה ה"חוסם", מה חוסם אותו ביחס לנושא השאלה? (אספקטים שליליים)

*חשוב להבהיר שאין קלפים טובים או רעים באופן מוחלט ואת התכנים אותם הם מעלים ניתן לפרש בהתאם לפתיחה, לכאן או לכאן.

הקלף הרביעי ייצג את איך הפותח מרגיש ביחס לנושא, זה הקלף של הבוחר.

שלב שני: הפתיחה

יחיך.jpg
Compass-Spread.png
את הקלפים נסדר באופן הזה:

כל קלף פועל בשלושה מישורים:

המישור הוויזואלי, אינטואיטיבי, איקונוגראפי ("הדימוי המפעיל"), מורכב מאסוציאציות, סמלים, ארכיטיפים. לכל פרט יש משמעות סימבולית מסוימת הצופנת בתוכה תוכן ומרחב לפרשנויות.

המישור המושגי, קונספטואלי, הגדרתי ("המילה הפתוחה"). שם הקלף מציע מרחב של מחשבה ספציפי, עם הבחנות ואיפיונים המציעים תוכן מושגי.  מרחב מחשבה ההולך ומעמיק פנימה, והולך ומתרחב להקשרים שונים של הפתיחה והשאלה, הולך ומתפתח מול המחשבות שלכם. אל תהססו לחשוב את המושגים בעצמכם, אל מול תוכן הקלפים, לחשוב מחדש את המושגים. אל תהססו לאפשר לפרשנות האישית שלכם לפגוש בתכנים קונקרטי.

המישור של ההקשר, יחסי, סיפורי ("התוכן המתהווה"). המפגש בין הדימוי למושג, הפרספקטיבה הנוצרת ביחס לנושא השאלה, היחס בין הקלף לרעהו ומיקומו בפתיחה, כמו גם היחס המעמיק יותר המגיע מתוך הכרה של חבילת הקלפים כמערכת. שילוב מרתק בין אומנות, פילוסופיה וטארוט שיוצר קלפי טארוט פילוסופיים שיהוו עבורכם משחק מחשבה מרתק.

 

שלב שלישי: הקריאה

DSD_edited.jpg

שלושת מישורים אלו כבר מאפשרים לנו להתחיל לעבוד, רק לזכור שזה בסדר לא לדעת או להבין הכל ומיד, כפי שלעיתים אנו מצפים, ולשהות במקומות הלא מובנים, לנסות להבינם\ לפרשם ביחד, תוך כדי שיחה.

כדאי לתרגל, לבטוח ולסמוך על האינטואיציה, החשיבה העצמית שלנו ולתת לה ביטוי בשיחה, לגלות שאנו יודעים הרבה יותר ממה שחשבנו ושיש לנו מה להגיד.

 

לכל קלף יש טקסט קצר, המופיע בחוברת/אתר (בלחיצה על הקלף), הבא לעורר ולהבין במה עוסק הקלף ויותר מכך, לפתוח לנו את מרחב המחשבה באופן המבקש להרהר, יותר מאשר לפרש, על מנת להמשיך הלאה. לספוג את מלאכת המחשבה הנעשתה בנושא (לקרוא לאט, לחזור ולקרוא) ולחזור אל נושא הפתיחה שלנו מחוזקים עם תובנות חדשות. 

ככל שנפתח יותר כך הקריאות שלנו ישתכללו ויעמיקו, הידע בנושא הקלפים יצטבר ונוכל לנוע ביתר קלות מקלף לקלף, לחבר בין תוכן לסיפור, ולפתח רעיונות ומושגים בתוך השיחה באופן הרלוונטי לחיינו. 

 

564.jpg

בחלק הבא נסביר על מבנה הקלפים כמערכת וכיצד ניתן להיעזר בכך בתוך הפתיחה.

bottom of page